Terug naar Nederlands

Blog 3 voor JD: Een Klimaattop in Qatar?!

5 december 2012

Door Jorine Boink en Jacqueline van Dooren

Toen bekend werd dat de volgende klimaattop in Qatar gehouden werd, waren er in Nederland maar weinig positieve geluiden te horen. Een klimaattop houden in een land dat leeft van olie ligt ook niet direct voor de hand. Aan de andere kant misschien juist wel, hier valt veel resultaat te behalen voor het creëren van bewustwording. Plus, het stimuleert de opstart van duurzame projecten in de regio. In diverse side events en op de expo hebben wij voorbeelden gezien van dergelijke initiatieven. In deze blog wat meer hierover.

De Klimaattop zelf is allereerst erg milieuvriendelijk. Van onze IFLRY collega’s hoorden we dat dit bij elke top een aandachtspunt is, maar indrukwekkend is het zeker. Het gebouw is 32% energie zuinig ten opzichte van vergelijkbaar ontworpen gebouwen. Deelnemers worden van en naar de locatie gebracht per bus, rijdend op schone brandstoffen als GTL diesel en CNG. In Nederland niets bijzonders, maar in Qatar heeft iedereen minstens één auto en zijn bussen iets voor arme immigranten. Het meest vooruitstrevende initiatief is het paperless karakter van deze top. Alle document zijn online beschikbaar en papieren kopieën kom je nauwelijks tegen in het conferentie centrum. Hiermee heeft de top 176 bomen bespaard en 96% minder papier gebruikt dan in voorgaande jaren. Het karakter van deze top kan hiermee een voorbeeld zijn voor andere internationale conferenties.

In de openingsspeech van de high level meeting zei Z.H. de Emir van Qatar, Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani, dat Qatar meetbaar werkt aan duurzaamheid en bewustwording hierover. Tijdens de top hebben wij hier twee voorbeelden van gezien; het Doha Exhibition Center geeft innovatieve projecten uit de regio een podium en scholieren leren over de gevolgen van klimaatverandering.

Bewust omgaan met het houden van een wereldtop en lokaal awareness creëren zijn belangrijke stappen in de goede richting. Om de klimaatonderhandelingen vooruit te brengen, is echter meer nodig. De onderhandelingen staan of vallen bij het beschikbaar stellen van financiële middelen. Concrete maatregelen van onder andere Qatar op dit terrein blijven tot op heden helaas uit. Morgen meer hierover.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.