Terug naar Op weg naar Tibet

Aankomst in Dharamsala, India

Hallo!
Daar ben ik dan: Dharamsala, India. Wat een reis. Maar ja de weg naar je doel is ook een doel he?! Nou in dit geval zeker. Waar te beginnen, ik heb al zoveel indrukken opgedaan….

Het begon allemaal met natuurlijk chaotische laatste uurtjes in NL. De backpack is KLEIN en wat ik wilde meenemen veeeell… Met 2 vacuumzakken heb ik nog wat kleren mee kunnen nemen, maar de rest bestaat vooral uit ehbo en toiletspullen. Maar ja kleren kan ik hier toch kopen. Uiteindelijk was mn tas nog geen 18 kilo! Maar wel propvol.

Na het afscheid op Schiphol vloog ik naar Helsinki, Finland, waar het -11 was. Ik moest er iets van 4 uur wachten, dus ging ik even met de bus de stad in. Helaas bleek het toch wel lang rijden, er was ook file, dus ben ik er maar kort geweest. Maar het was toch koud (hoewel het me nog meeviel) en niet bijzonder mooi. Er lagen wel meters sneeuw!

Toen vloog ik door naar Delhi. Fijn dat alle gezinnetjes en oudere mensen ook wilde slapen, net als ik…. Niet dus! Iedereen bleef wakker, en de man naast me wilde graag de Russische en Indiase nacht bekijken ofzo. Ik zat bij het raampje, dus dat was minder prettig. Eenmaal gebroken aangekomen in Delhi was het +22… heet. Vooral met de 3 lagen kleding + jas en sjaal die ik aanhad (dat kon tenminste ook nog mee zo Wink ). Ik moest hier wel zelf mn bagage overslaan. Bij het inchecken hielp een aardige Indier me. Totdat hij natuurlijk om het hoekje vroeg om fooi. Tsja… Hier moest ik ook nog even wachten op het vliegveld dus kon ik nog even m’n ogen dicht doen…

M’n vliegtuig naar Amritsar, een stad ten noordwesten van Delhi, had wat vertraging maar niet veel. In dit vliegtuig kwam ik al in gesprek met een aardige Sikh meneer. Het Sikhisme komt vooral in die regio voor, en in Amritsar staat ook de Gouden Tempel die voor hen heel belangrijk is. Sikhs zijn mannen met tulbanden en zwaarden (ik heb alleen wat minidolkjes en een soort speren gezien), de vrouwen bleken er nog aardig “normaal” Indiaas uit te zien.

Nou toen eindelijk per taxi naar m’n hotel. Onderweg was het onwijs wennen: links rijden, heeel veel brommertjes, riksja’s met en zonder motor, fietsen, wandelaars, alles gezellig naast mekaar op 1 snelweg. Dat was echt wel even een cultuurshock. De stad ook vooral, toen ik daar binnen reed. Één grote chaos voor m’n gevoel. Maar ja gelukkig weet de bestuurder wat hij doet.

Het hotel zou super de luxe zijn. Nou, dan wil ik de simpele kamers echt niet zien haha. Nee het was wel prima, maar oud, niet heel schoon, en simpel. Toen ben ik even een ommetje gaan lopen om te kijken hoe dat ging. En om slippers te kopen (vergeten). Dat ging op zich wel prima, iedereen staart je wel aan van ‘bij wie hoor jij? Wat doe jij daar alleen?’ maar verder ging het goed. Toen durfde ik het wel aan om naar de Gouden Tempel te gaan. Per riksja. Dat was ook wel apart. Je laat gewoon iemand anders voor je fietsen, hoe lui is dat! Maar ja ik kan toch niet fietsen met m’n armen dus ik vond het wel gerechtvaardigd. Ik voelde me stiekem toch ook wel de blanke die de zwarte laat fietsen. Hoewel alle Indiers natuurlijk ook zo’n riksja nemen, maar toch. Je bent je opeens heel bewust van je huidskleur. Dat werd alleen maar erger in de tempel. Eerst moest ik nog een keer terug (je moest je schoenen EN sokken buiten de tempel laten, niet in je tas; en iets over je hoofd) maar toen mocht ik naar binnen. Ik probeer steeds zo min mogelijk op te vallen maar dat lukt toch niet. Iedereen staarde me aan en er wilden heel wat mensen met MIJ op de foto! De eerste keer dacht ik dat ik een foto van hen moest maken, maar ze wilden met dat gekke blanke meisje op de foto…. Toen ik vervolgens aan iemand vroeg een foto van mij met de tempel te maken keek ie heel boos :S apart. Toen maar zelf gemaakt.

De tempel was ontzettend groot! Ik dacht onderweg al 2x dat we er waren maar de tempel was dus nog veel groter. Echt heel erg mooi. Het was een groot complex met witte buitenmuren en torens, en binnenin een vijver met daar middenin de echte gouden tempel. Heel indrukwekkend! Je kon er ook gratis (!) eten en dat leek me wel wat, maar toen ik het zag twijfelde ik toch over de hygiene en zeker op de 1e dag leek me dat niet handig. Dus toen ging ik daar in de buurt naar op zoek. Makkelijk zou je zeggen, hét toeristische punt. Nou mooi niet… ergens achteraf heb ik een tent gevonden waar niemand zat (meestal een slecht teken). Het leek wel alsof er een drugshandel gaande was. Of het waren toch de goede sausjes van de kok. Ik weet het niet. In ieder geval was het eten best prima, natuurlijk wel heet (dit was de no-spicy versie).

Toen lekker terug naar het hotel en slapen… van 21.00 uur tot 10.00 uur. Het is hier trouwens 4.5 uur later dan in Nederland.

De volgende dag wilde ik maar snel naar Dharamsala gaan. Die stad was zo druk! En ik voelde me niet helemaal op mn gemak. Ik had graag wat meer foto’s gemaakt maar ik viel al zo op en was al een beetje bang met al mn spullen dus ja. De directe bus bleek niet meer te rijden, ik zou moeten overstappen. Dat zag ik niet zo zitten met m’n armen en bagage (heb al een paar rare draaien met m’n duimen gemaakt door mn backpack…) dus ging ik toch maar met de taxi. ik deed er 6 uur over. Toen bleek m’n telefoon niet te werken dus kon ik m’n stage niet bellen dat ik er aan kwam… oeps. Ik ben er dus maar gewoon heen gereden. Bleek dat ik naar een andere vestiging moest. Dus de taxi chauffeur maakte nog een ommetje. Toen was ik er eindelijk!

Voor m’n gevoel ben ik dus donderdag om 8.30 uur met de auto naar Schiphol vertrokken en gisteren, zaterdag, rond 18.00 uur aangekomen.
Maar zo te zien is het het allemaal waard. Het is hier zo mooi!! Ik zit toch wel op 1500m hoogte. Maar ik voel me prima. Heb al een paar keer goed gegeten, ook gekruid en door anderen gekookt, maar vooralsnog valt het allemaal goed. De thee hier (met veeelll melk) is ook heerlijk!
De volgende keer zal ik wat meer vertellen over Dharamsala, maar voor nu heb ik wel lang genoeg getypt, en hebben jullie alvast wat te lezen.
Dus tot snel!
Liefs Jacqueline

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.