Terug naar Veganuary 2019

Veganuary – week 1

Januari 2019 eet ik veganistisch – geen vlees, geen vis, geen zuivel, geen ei, en het allerergst: GEEN KAAS!

Week 1 – een inleiding

Afgezien van een puberaal semi-vegetarisch jaar, heb ik altijd vlees gegeten. Tot een jaar of vijf geleden. Toen ging ik stukje bij beetje vaker vegetarisch eten. Eerst alleen thuis, langzaam lekkere en ook minder lekkere recepten ontdekken. Nu eet ik zo goed als vegetarisch. Buiten de deur ben ik ongeveer twee jaar “uit de kast” als vegetariër. Als ik zeg dat ik af en toe wel vlees eet dan snapt niet iedereen dat – “je was toch vegetariër?!” – of het zet ze aan het denken: “Hee! Als ik af en toe vegetarisch wil eten, hoef ik dus niet voor altijd mijn geliefde biefstuk af te zweren! Jij ziet ook wel in dat dat heerlijk is!” Inderdaad. Ik denk dat het vooral leefbaar en lekker moet blijven voor jezelf. 

Mijn afkeur voor vlees overheerste echter de afgelopen maanden eigenlijk al de smaak van een, toegegeven, soms heerlijke hamburger of stukje leverworst (wat ongetwijfeld het slechtste vlees zal zijn – hoe voed je een dier voor een worst van 30 centimeter worst, die slechts 62 cent kost?! Het is helaas mijn guilty pleasure – heerlijk). Tijd voor mij om weer een stapje verder te gaan. Niet alleen elke dag vegetarisch maar zelfs veganistisch in de maand januari.

Waarom?

Voor het milieu. Kijk hier maar kort naar de impact:

Bron: ‘ De Verborgen Impact’ (Babette Porcelijn, Uitgeverij Q 2017)

Eerste ervaringen – het voelt als een dieet!

De eerste dagen bleek ik nog veel restjes vlees/vis/kaas in huis te hebben. 

1 januari heb ik de laatste spek-kaas oliebol opgegeten en heb ik bij mijn ouders ook de overgang iets versoepeld door deels met vlees mee te eten. De kaas en paella die ik nog in huis had heb ik weggegeven. 

2 januari kon mijn partner het niet laten om bij het beste roti tentje van Nederland toch ook wat kip te bestellen en proefde ik daar 1 stukje van. Maar toen was het ook echt klaar wat mij betreft – hoewel hij helaas alweer een haring op heeft haha. Terwijl het zijn idee was om veganistisch te eten in januari, lijk ik toch iets dieper overtuigd. Maar, zoals een collega ook zei: het is heel leuk om dit samen met mijn partner te doen en ervaringen te delen. De ups en downs zullen we maar zeggen.

De eerste dagen als echte veganist voelen vooral als een dieet. Kerstkransjes over op werk! Relatiegeschenk – chocoladerepen! Nieuwjaarsreceptie met plakjes worst en hee.. IS DAT KOMIJNENKAAS?! Hierna volgt een steeds sipper antwoord ‘Nee dankje…’. Er stonden wel wat nootjes maar die haalden het toch niet bij de kaas, dus dan is de lol er wel af. Na de eerste werkdag – zonder kerstkransjes – besloot ik wel wat meer lunch mee te nemen zodat ik ook niet in de verleiding kom. En op de derde werkdag van het jaar kwam iemand zo enthousiast langs met koekjes dat ik voor de bijl ging voor een speculaasje. Wat zit daar eigenlijk in?

Spelregels

Zoals je al ziet heb ik niet zomaar mijn koelkast en voorraadkast geleegd. Hoe duurzaam zou het zijn om dat opeens allemaal weg te doen? Niet. Ik ben ook nog niet helemaal op de hoogte van de ingrediënten van allerlei etenswaar. Mijn vraag hierboven blijft dan ook onbeantwoord – ik weet nog steeds niet wat er in een speculaasje zit. Het belangrijkste voor mij is om geen vlees, vis, zuivel en eieren te eten. Die ingrediëntenlijst zie ik als een volgende stap. Hoewel ik de kroepoek bijvoorbeeld wel even zal laten staan. Ik bleek nog crackers uit een kerstpakket te hebben met een beetje melkpoeder erin. Daar ben ik niet de moeilijkste in – yummy. Beter is het dan om vanaf nu bij de inkoop meer op te letten. Een goed voornemen voor de rest van het jaar.

Wat eet je dan wel? Recepten en meer.

Tofu vind ik nog steeds niet te eten, maar vlees door een saus hoeft voor mij echt nooit meer. Ik proef er weinig tot niks van en vleesvervangers werken dan prima. De nieuwste biefstukc en kipstuckjes zijn errug lekker, zelfs los. Koop ze in de aanbieding want anders zijn ze wel erg duur. En er zijn genoeg aanbiedingen. Tempeh en seitan blijven voor mij nog altijd de grootste verrassers. Heerlijke vleesvervangers boordevol vitaminen en mineralen. En tempeh kost echt bijna niks.

In mijn volgende blog meer recepten!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.