Terug naar Veganuary 2019

Veganuary – Voltooid!

Dat was het dan! Ik heb 30 dierenlevens, 84 vierkante meter bos en bijna 125.000 liter water bespaard. Veganuary heeft me laten zien hoeveel vlees en zuivel je eigenlijk eet en hoeveel daarvan voorbij komt zonder dat je er erg in hebt. Hierbij mijn bescheiden lessons learned en tips om er verder mee aan de slag te gaan.

Vegan Power!

Wat ik heb geleerd

– vegan eten is heerlijk, zelfs als je het een maand of langer volhoudt

– vlees, zuivel en ei miste ik niet

– kaas blijft mijn zwakke plek. Maar dat hoef je niet elke dag /elke week te eten om er van te genieten.

– buiten de deur is bijna niks veganistisch! Genoeg leuke vegan restaurants, maar de mainstream doet er niet aan mee. Net als de mainstream mensen om me heen 😉

– er zit in heel veel producten iets van eiwit / gelatine… Waarom?! Waarom is wijn niet veganistisch?

– het is heel gezond om veganistisch te eten. Je eet vooral groente. En geen ongezonde tussendoortjes. Geen idee of ik ben afgevallen, ik heb geen weegschaal. Maar het is wel goed voor de lijn.

– je smaak verandert, je gaat groente meer waarderen en lekkerder bereiden

– ik at 1 hele vleesmaaltijd en kreeg meteen rode vlekjes in mijn gezicht!

– vlees, vis en zuivel heeft een gigantische impact op het milieu. Meer dan al het vervoer samen!! Kijk Cowspiracy (Netflix) of lees de website vol met informatie.

Buitenshuis

Als vegan kun je buiten de deur niet gezellig mee eten met een gebakje, een borrel, een verjaardag,…. Ik heb veel lekkers afgeslagen. Dat had ik nooit verwacht. Maar om alles af te slaan, juist op die gezellige momenten waarop iets wordt gevierd, dat is het mij niet waard. Als de keuze er is dan eet ik graag vegan en sla ik zelfs daar blokje kaas af. Thuis zal ik niet meer anders serveren. Maar om nou álles af te slaan, gaat mij te ver.

Hoe verder?

Het was heerlijk en gezond en ik miste niks. Als ik vlees of kaas zie, denk ik aan de gigantische impact op het klimaat, aan lekkere alternatieven, en aan de zielige dieren (voor mij echt een mindere motivatie, maar het maakt het wel tastbaar). Dan is de trek snel gestild. Maar… Ik blijf toch flexitarier. Als je iets gaat verbieden, dan wil je het volgens mij nog veel liever haha. Dus zeg nooit nooit, bij hoge uitzondering eens wat vlees /vis /kaas eten moet wel kunnen vind ik. Daar voel ik me prettig bij.

Wat ga ik anders doen?

1. Voortaan eet ik nog veel minder vlees en zuivel. Eens per maand bijvoorbeeld, als ik er écht héél véél trek in heb. Het is niet vanzelfsprekend maar een luxe.

2. Ik haal alleen nog vlees en kaas bij boeren uit de buurt. Dat is in Lisse gelukkig makkelijk, met goede slagers en zelfs een landbouwwinkel op 10 minuten fietsen.

3. Ook gaan mijn partner en ik vaker verschillend eten, hij eet liever vlees dan ik en vaak at ik nog wel mee. Omgekeerd at hij dan voor de gezelligheid mee met een kaasje. Maar waarom eigenlijk? Vega burger en hamburger in 1 pan kan wat mij betreft prima, dus dat maakt het niet lastiger om apart te koken.

4. Ik ga ook meer etiketten lezen. Waarom zit er overal gelatine of eiwit in? Volgens mij kunnen we inmiddels prima zonder. En er zijn ook genoeg producten zonder. Zo is er bijvoorbeeld zat vegan chocola op de markt (bye Tony’s, hello Seed & Bean)

5. Buiten de deur blijf ik zoveel mogelijk vegan eten. Dan maar nootjes in plaats van een gehaktbal op die borrel!

Zelf proberen?

Leuk! Let er op dat je wel af en toe vitamine B12 (Bassie en Adriaan uitspraak: Bee-Een-Twee) slikt. Ik wil je altijd helpen of informeren of samen verder op zoek gaan naar recepten/voedingswaarden/ervaringen/whatever!

Er zijn allerlei blogs, zoals Lisa Goes Vegan, de Facebook pagina en mailinglist van Veganuary en de VeganChallenge, De Groene Meisjes, Living the Green Life.

Ook zijn er veel vegan apps.

Ga lekker die linksdraaiende biologische veganistische hippiewereld in van Ekoplaza/De Tuinen etc want die hebben echt heel veel! Daar wordt je toch blij van….

Er is ook een Vegan April en Oktober Challenge. Ik ga weer meedoen, jij ook?

1 reactie

    • Marian Castenmiller op februari 3, 2019 om 5:12 pm
    • Reageer

    Wat een leuk en inspirerend verhaal. Ik ga ook eens experimenteren. Of ik kom gewoon wat recepten bij je halen.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.