Ik let heel erg op de spullen die ik gebruik en hoe ik dat kan verminderen. Daarom ben ik een paar dingen anders gaan doen of ben ik overgestapt op andere producten. Het is een meerjarig traject geweest en ik ben nog steeds zoekende en sta open voor nieuwe gadgets of oplossingen. Ik vind het een leuke reis!
Eten & drinken
- een van mijn signature gadgets is de lunchskin, het herbruikbare boterhamzakje. Je kunt hem wassen, afwassen en in de wasmachine doen. Super leuke prints. Weinig ruimte. Perfect.
- als cadeautje gaf ik mijn partner de metalen herbruikbare spork. Altijd en overal bestek; geen plastic soep.
- ik ben overgestapt op hard plastic sateprikkers. Zo heb je haast geen houten wegwerp prikkers meer nodig. Door de leuke kleurtjes herken je jouw stokje ook gemakkelijk in gezelschap.
- Ik gebruik een herbruikbaar koffiefilter waar je geen filter in hoeft te doen. In mijn minimalistische leefstijl heb ik het koffiezetapparaat de deur uit gedaan, nu zet ik koffie met de waterkoker, bonenmaler en herbruikbaar filter. Maar ze zijn ook verkrijgbaar voor in een koffiezetapparaat. En je hebt tegenwoordig zelfs koffiecups die je zelf kunt vullen! Hoewel Nespresso zegt veel te doen aan duurzaamheid, vertrouw ik die aluminium cups van hun toch echt niet.
- Om onderweg te drinken neem ik een KeepCup/thermosfles of -beker/Dopper mee. Ik had eerst een zakje, dat neemt wat minder ruimte in.
- Snacks kun je prima meenemen van huis. Neem wat nootjes, druiven of tomaatjes mee in een mini tupperware bakje. Zo hoef je onderweg niks te kopen, scheelt in kosten, afval, en hoogstwaarschijnlijk suiker.
- In de supermarkt is het eindelijk geaccepteerd geraakt om je eigen zakje mee te nemen voor broodjes of fruit! Hoera!
- Veel eten in de supermarkt zit nog wel in plastic helaas. Mijn partner heeft gelukkig de tijd om naar de markt te gaan, daar koop je veel zonder verpakking. In steden zijn er verpakkingsloze supermarkten. Maar dit vormt helaas wel veel van mijn (plastic) afval.
- In plaats van plastic folie gebruik ik tupperware bakjes of glazen potjes, al dan niet oude groente / saus potjes of flessen.
- Ik gebruik niet vaak bakpapier, dus dat heb ik nog even. Maar er ligt al herbruikbaar bakpapier in mijn kast.
- Hoe zonde is het om eten weg te gooien! Zonde van alle moeite van de productie, van de reis die het naar jouw huis heeft afgelegd en van jouw kookkunsten. Ik bewaar alles, hoe klein ook. Ik heb tegenwoordig ook wat mini tupperware bakjes die je overal mee naar toe neemt. Die beschermen ook je druiven of tomaatjes voor onderweg. Of je broodbeleg. Restjes eten gooi ik de volgende dag door mijn andere gerecht (zo ontdek je nog eens verrassende combinaties!) of eet ik als lunch. Grotere gerechten vries ik in.
- Mijn afval bestaat grotendeels nog uit chipszakken. Er zijn zakken van plastic, die mogen dus bij plastic verpakkingsmateriaal. Dit in tegenstelling tot de zakken waar aluminium in zit. Ook kun je overwegen een chipsmaker aan te schaffen!
Verzorging
- Die deodorantbussen en rollers zijn echt heel slecht voor het milieu: heel moeilijk te recyclen en de bussen bevatten CO2. Stap over op aluin spray / deo stick/ crème / poeder: je hebt tegenwoordig van alles. Mijn favoriet is de DO2 spray, een herbruikbaar flesje met aluin. Dat vul je steeds aan met water. Later heb ik zelf een groot brok aluin gekocht, dat scheelt behoorlijk in de kosten. Het ruikt trouwens neutraal dus ik gebruik nu dezelfde als mijn partner, ideaal.
- Tandpasta maak je van baking soda, kokosolie en pepermuntolie.
- Een tandenborstel moet je weggooien. Elektrische tandenborstels zijn beter voor je tanden en na afloop gooi je slechts een klein stokje weg. Bij normale tandenborstels heb je nu de Bamboo Brush Society, een tandenborstel van bamboe. Op reis heb ik er een waarvan je alleen de kop hoeft te vervangen.
- Ik hou erg van douchegel, maar mijn partner is blij met zijn stuk zeep. Aleppozeep schijnt het best te zijn, ook vrij van chemische toevoegingen. Maar dat kan ook bij douchegels van onder andere Rituals, NeuBio, Kneipp,… van alles.
- Een shampoobar (nieuwe hippe benaming voor zo’n stuk zeep) bespaart 3 flessen shampoo! Makkelijker in gebruik dan je denkt.
- Minder makkelijk vind ik de menstruatiecup. Veel ervaringen zijn echter positief.
- Mocht je make up gebruiken (ik ben er zo goed als mee gestopt) dan heb je bijvoorbeeld mascara in rollers van plastic met een verwijderbaar bamboe hoesje, en wasbare wattenschijfjes. Daar is mijn moeder dolgelukkig mee.
Schoonmaken
- Ik ben al jarenlang gelukkig met mijn afwasborstel waarvan je alleen de kop hoeft te vervangen, niet de hele borstel. Zo’n schattige innovatie!
- Koop grootverpakkingen en vul eventuele kleine flesjes daarmee bij.
- Natuurlijk/ecologisch schoonmaakmiddel werkt echt net zo goed maar bevat geen chemische middelen die vervolgens in het water eindigen.
- Seepje, wasmiddel en afwasmiddel, heeft innovatieve verpakkingen die een stuk minder belastend zijn. Vroeger hadden ze alleen de schillen die je in een katoenen zakje moest doen, verpakt in plastic met papier. Later vloeibaar wasmiddel in een plastic zak met er omheen een papieren doos. En nu, gewoon gewoon verpakking, maar dan van gerecycled plastic uit de Nederlandse grachten!
- Ik beperk graag het schoonmaken 😉 alles voor het milieu he!
Follow me!