Terug naar Nederlands

Blog 1 voor JD: opwarmen voor COP18

1 december, 2012

Door Jorine Boink

 

Van 26 november tot 7 december zal een delegatie van twee JDers en zeven YLC-leden (Young Liberals of Canada) namens IFLRY aanwezig zijn op de COP18 Klimaattop in Doha, Qatar.

Onderhandelaars uit bijna tweehonderd landen zijn sinds maandag bijeengekomen om te bespreken hoe de opwarming van aarde beperkt kan worden tot 2°C. Al twee decennia wordt erover gepraat, maar gesprekken hebben nog altijd niet geleid tot minder uitstoot van broeikasgassen.

Het belangrijkste onderhandelingspunt op de agenda van de COP18 is een verleningen van het Kyoto-protocol, het enige internationale klimaatverdrag. Dit verdrag loopt eind 2012 af. De EU heeft onlangs ingestemd met een verlenging. “De EU en onze globale partners moeten hun beloftes nakomen. Het is tijd voor actie”, zei Matthias Groote, de Duitse voorzitter van de milieucommissie en van de EP delegatie. Dit steven lijkt echter betekenisloos nu de meeste andere landen hier geen gehoor aan willen geven. Naar verwachting zal hierdoor ook dit jaar geen baanbrekend verdrag gesloten worden.

In achterkamertjes en op de wandelgangen worden weldegelijk afspraken gemaakt tussen landen. Ook de vele bottum-up initiatieven die worden gepresenteerd tijdens side events geven blijk van een hoopvolle ontwikkeling. Wetenschappers en multinationals zullen praten over stimuleringsmaatregelen voor innovatieve duurzame productie. NGOs en internationale jongerenorganisaties willen met een sterke, gemeenschappelijke, positieve boodschap richting de onderhandelaars treden.

Onze missie is een verslaglegging over deze positieve ontwikkelingen. Wil je een keer een ander verhaal horen over de VN Klimaattop, volg dan de komende week hier onze blog!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.