Terug naar Afval

Afval – scheiden en weggooien

In 2017 had ik 2 vuilniszakken met restafval plus een oud slaapmatje. In 2018 had ik nog maar 1 vuilniszak met restafval. Hoe? Door veel afval te beperken en door goed op te letten wat/hoe ik afval weggooi. Door er een sport van te maken! Pas maar op want je gaat het nog leuk vinden ook 😉

In 2017 had ik helaas nog 2 vuilniszakken en een oud slaapmatje.
In 2018 nog maar 1 vuilniszak.
2019: een weckpot?
Afbeeldingsresultaat voor reduce reuse recycle
  1. Beperk je afval / Reduce

Zorg dat je zo min mogelijk afval maakt. Zie ook mijn andere blogpost over afval verminderen.

2. Gebruik het op een andere manier of geef het weg / Reuse

Heb je toch iets dat weg moet, stel dan de volgende vragen:

  • Kun jij het nog gebruiken? Misschien op een andere manier dan hoe het product bedoeld is? Een gebroken kopje als vogelhuisje bijvoorbeeld. Of een sok als poppenkastpop, echt een hit bij kinderen. Kwijl weg bij allerlei hergebruik Pinterest pagina’s.
  • Kan iemand anders het nog gebruiken? In je omgeving.
  • Kunnen kinderen het nog gebruiken om te knutselen? Verenigingen en scholen zijn er bijna altijd blij mee.
  • Kan de kringloopwinkel het nog gebruiken?

3. Gooi het weg / Recycle

Haal alles uit elkaar. Trek dat plastic folietje van het papier af. Haal die papieren hoes van je yoghurt beker. Hoeveel tijd en energie kost het nou echt? Wat had je anders in die tijd gedaan? Ik denk echt niet zoveel…

Doe het in de juiste container of bakje. Wat moet waarin? Dat is soms twijfelen. De afvalscheidingswijzer heeft mij enorm geholpen. Milieu Centraal heeft er ook een app van. Zie het als een spel.

Afbeeldingsresultaat voor afval spel
Zie het als een spel!
Bron: Pinterst

Opslag

Heb je iets kleins over? Spaar het op. Ik vond het ook wel erg ver gaan om met één piepschuimbakje naar de milieustraat te gaan. Spaar ze gewoon op en breng alle piepschuim bakjes in één keer naar de milieustraat, als je er toch eens heen moet. Geef al je wijnkurken van afgelopen jaar aan een vereniging of school. Breng je houten splinters naar de milieustraat of een scoutingvereniging.

Geen ruimte?

Ik heb veel begrip en geduld en bekijk zaken van alle kanten. Maar dit is nou echt totale onzin. Als je wil, dan kan het. Ik scheidde ook alles toen ik op 20 m2 woonde. Ook nu ik op 45 m2 woon met z’n tweeën. Zet het in je keuken of op het balkon of in de tuin. Gebruik leuke gekleurde bakjes, of tassen die je ophangt. Stapel. Gebruik een modern stijlvol plet-systeem als je echt iets moois in huis wilt. Breng het vaker naar de container op straat. Gooi het onderweg naar de supermarkt weg. Stel je niet aan.

Recycle-station Van Dooren-Schoemaker
Wat had je hier anders neer willen zetten?!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.