Terug naar Op weg naar Tibet

Drie dagen Delhi & twee weken religies bestuderen

5 mei 2010
India India , Bengaluru  35°

Hallo,
Vorige week kreeg ik dus opeens te horen dat ik mee mocht op het Interfaith Dialogue Program – 2 weken de grootste religies van India bestuderen, in het zuiden van India. Daar ben ik nu! Het is georganiseerd door de Foundation for Universal Responsibility, een organisatie die is opgericht nadat de Dalai Lama de Nobelprijs voor de vrede heeft ontvangen. Hij is dan ook de voorzitter.
Omdat het programma in het zuiden plaatsvindt ging ik alvast wat eerder naar Delhi toe, om daar lekker rond te kijken en m’n gips er af te laten halen! Voor dat laatste ging ik -alweer- naar het ziekenhuis. Dit was ietsje groter. Zeg maar gerust, een stuk of 100x groter. Reusachtig! Apollo, het grootste ziekenhuis van India. Hartstikke modern en luxe en ‘normaal’ maar dan wel zodat je gewoon binnen kunt lopen zonder afspraak, en maar 15 euro betaalt voor een bezoekje. Ik zeg, dat moeten wij toch ook kunnen?! (nee ik weet dat dat niet kan…) Dus m’n gips is er af. M’n pols deed alleen heel erg zeer toen het er net af was, ik kon hem echt amper bewegen. Dus het voelde wel fijn om m’n arm weer eens te zien, en te wassen Smile maar het deed echt zeer! Nu gaat het al beter en als het over 4 weken niet over is moet ik terugkomen om eventueel foto’s te laten maken.
Toen kon het echte leven en ontdekken beginnen, een heerlijk vrij gevoel! Ik vind Delhi echt een geweldige stad. Vergeleken met Dharamsala is het zo rijk, groot, ruim en groen! Echt geweldig. Dus ik heb genoten van de luxe (Pizzahut! Een superdeluxe lunch in een fancy restaurant! Winkels waar je in kunt lopen!). En ook veel gezien: het museum van Nehru, van Indira Gandhi (van Mahatma doe ik de volgende keer), de Gate of India, het national museum (niks aan!), en wat centrale plaatsen. Het was echt heerlijk om er even uit te zijn. En zoals tot nu toe altijd; ik ontmoette steeds weer wat mensen die toevallig naar dezelfde buurt moesten, in hetzelfde hotel sliepen, ook een trein moesten boeken, een Nederlander (de 1e tot nu toe!! Ze weet misschien nog iemand die m’n kamer wil huren tot augustus!). Kortom mensen die mij ook een beetje op weg konden helpen. Helaas was 1 daarvan wel een oplichter… Ik dacht eindelijk een aardige, fatsoenlijke Indier gevonden te hebben maar helaas. Het bleek weer niet waar te zijn. Dat was hard. Ik was gezellig met hem wezen shoppen, hij wees me de goede adresjes (achteraf hoorde ik dat hij waarschijnlijk door hen betaald wordt) en vertelde me veel over het leven in Delhi. Maar de volgende dag wilde hij daar geld voor zien. En hij bleef me ook redelijk achtervolgen enzo… Nee was geen prettige ervaring. Maar ik heb er van geleerd! Zoals m’n collega’s al zeiden: vertrouw niemand! En dat is dus echt echt echt ECHT niemand…. Dat viel me best zwaar. Maar verder heb ik een geweldige tijd gehad.
Toen volgde het grote treinavontuur. Ik dacht eerst dat het 33 uur zouden zijn – eitje- maar het waren er 40. Ja best veel. De eerste nacht was nogal verrot. Ik was kapot maar kan/durfde niet te slapen, ivm man naast me en mijn bagage. En het schommelt als een malle! De tweede en derde dag en nacht gingen beter. En de tijd ging nog redelijk snel. Ik had wat nieuwe boeken gekocht maar ik heb ze nog lang niet uit. Het eten was best goed, alleen het diner was te pittig. Verder niet echt bijzondere gesprekken gehad, en het landschap (waar ik de trein voor genomen had, ik kon ook vliegen!) was ook niet zo bijzonder als ik dacht. Woestijn achtige gebieden, het ene wat groener dan het andere, maar dat was het ook ongeveer. Van dorpjes en steden kon je nauwelijks wat zien. Dus dat weten we ook weer! Haha.

En nu ben ik sinds maandagmiddag in Bangalore, de IT hoofdstad van India. Dit ziet er ook erg rijk uit, maar ik heb nog geen echte stadstoer gedaan. We hebben gisteren en vandaag het Sikhisme bestudeerd. Dat zijn mannen met baarden en zwaarden Wink en de heiligste plek voor hen is de Gouden Tempel in Amritsar die ik heb gezien! Het was erg intensief, want we hebben 2 dagen van 9.30u tot 17.00 uur zitten luisteren. Dat ben ik echt niet meer gewend! Maar ik heb er wat van opgestoken. Het is een vriendelijke religie, maar wel met ruimte voor maar 1 God. Ze claimen ‘beter’ te zijn dan het Christendom en de Islam omdat ze zeggen in 1 God te geloven; of hij nou Allah of God heet maakt niet uit, er is er 1. En ze zijn heel erg voor delen en hulp aan de samenleving, mits je heteroseksueel bent en je houdt aan de tradities, uiteraard.
Morgen en overmorgen gaan we de Islam bestuderen, en verder staan op het programma het Christendom, Hindoeisme, Boeddhisme en Jainisme. Elk geloof bestuderen we dus 2 dagen intensief, met een groep van 21 mensen tussen de 18 en 35. Tibetanen, Indiers, en monniken/nonnen. Ik heb er veel zin in!

Op de terugweg naar Delhi wil ik ook nog wat andere plaatsen bekijken. Ik denk nu aan Goa (toeristisch en een luxe strandleventje!) en Mumbai (Bombay). Dus dat ben ik nu een beetje aan het uitzoeken.
Groetjes

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.