Terug naar Op weg naar Tibet

Integreren

26 februari 2010
India India , Dharamsala  28°

Daar ben ik nu vooral mee bezig. Het lukt aardig want ik heb het erg naar m’n zin! Het is hier ontzettend mooi. Heel veel bergen, gekleurde huizen in de bergen, monniken, lieve mensen, echt super! Ik denk dat ik het hier wel 5 maanden uit hou. Alleen oppassen voor de apen.. die vind ik maar eng. Maar ze hebben me nog niet aangevallen Smile

Ik heb m’n kamer een beetje ingericht, ik kan er nu koken op een gasstel en ik heb een privébadkamer. Wat dat betreft is het luxer dan in Utrecht! Maar het is redelijk koud en de badkamer is erg nat, waardoor er allemaal wormen op af komen haha. En er staat een boom in de gang, ja ja een boom in de gang… Waardoor als het regent de hal blank staat. En de afgelopen dagen heeft het helaas wel een paar keer geregend. Toch is het prima te doen zonder m’n jas (die wordt nu met de eerstvolgende taxi vanaf Amritsar naar hier gebracht… hopelijk…).

De stage is ook meteen maandag begonnen. Dat is 2 trappen op dus ik kan lekker laat opstaan Smile. Elke ochtend krijg ik van mijn collega/buurvrouw die heeerlijke melkthee die zo typisch is voor India en Tibet geloof ik ook. Ik ben echt verslaafd!
Op dit moment geeft de organisatie een 4daagse empowerment/leiderschapstraining op Sarha school, het ‘college for higher Tibetan studies’ waar ze Tibetaans en het boeddhisme studeren. Ik mag meekijken en dat is wel leuk om te zien, hoewel alles in het Tibetaans is… Ze doen veel spelletjes en korte cursussen zodat deze meiden de leiders van het Tibet van morgen worden. Grappig is dat ik ook heel veel van dit soort spelletjes en workshops heb gedaan, op scouting, het honours programme, enz. Wij verblijven ook op de campus dus ik slaap even niet in m’n “eigen” bedje.
Maar verder ben ik begonnen met de photojournal: teksten en foto’s verzamelen om er een mooi boek van te maken, dat de geschiedenis van Tibetaanse vrouwen beschrijft. Dat kan dan over de hele wereld gebruikt worden als promotie en om het verhaal verder te vertellen. Er zijn al veel foto’s en een aantal teksten gemaakt. Later zal ik ook nog iets met fondsaanvragen gaan doen en misschien nog dat filmscript. M’n collega’s zijn heel aardig! Ik heb ook de kaarten uit Nederland uitgedeeld en ze vonden ze erg mooi, vooral de bloemen! M’n collega’s maken me aardig wegwijs bij allerlei kennissen van ze (die ook weer voor andere organisaties werken). Via hen ga ik ook Engelse les geven aan iemand van de Gu Chu Sum, een beweging die opkomt voor politieke gevangenen. Ik heb eergisteren de eerste les gegeven, en hij wil gewoon beter leren spreken en lezen dus dat komt wel goed. Hij kan het al aardig dus dat is wel handig! Dat is van veel mensen hier niet te zeggen, maar dat maakt niet uit. Tot nu toe red ik me wel, vooral met m’n collega’s ook.

Ik heb trouwens nog geen gebruik gemaakt van mn gasstel want ik zou niet weten hoe ik sausjes moet maken haha. Ik ben van plan om een kookcursus te volgen. Tot nu toe heb ik vaak bij collega’s gegeten of ben ik uit eten geweest (dat is toch maar 2 euro, en er is Tibetaans, Indiaas, Chinees, Italiaans en Israelisch onder andere!). Ik zag laatst wel instant soepjes en wat sausjes, dus voor mezelf kan ik wel koken, maar ja het zou leuk zijn als ik mn collega’s ook eens bij mij uit kan nodigen, en dat ze het ook te eten vinden Wink.

Ik ga eerder weg van de cursus, zaterdagavond, om op zondag naar de Dalai Lama te gaan voor een openbare lezing. Daar heb ik veel zin in!

Dus tot de volgende keer.

Liefs Jacqueline

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.