Terug naar Arabische Golfstaten

Staatssecretaris op bezoek

14 maart 2012
Koeweit Koeweit , Koeweit  36°

Hallo,
Na een tijd van hard werken kan ik zeggen dat de Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Ben Knapen, een succesvol bezoek heeft gebracht aan Koeweit! Hij kwam om een forum deels voor te zitten, het International Energy Forum, waar zo’n 90 ministers en dan ook nog eens bedrijven en organisaties op af kwamen, om energiebeleid (vooral olie en gas) te bespreken. Ze kwamen hier maandagavond laat aan en zijn nu weer weg. Een interview met Knapen over het forum is hier te beluisteren:http://goedemorgennederland.kro.nl/seizoenen/2012-03/afleveringen/14-03-2012/fragmenten/staatssecretaris_ben_knapen_over_energietop_in_koeweit Ik hoop snel meer foto’s en nieuws te vinden, dat staat nog niet online.

Ik mocht helpen bij de logistieke voorbereidingen voor de Nederlandse delegatie en kreeg heel veel verantwoordelijkheid. Ik heb uiteindelijk ook even naast dr. Knapen gezeten, en de sessie bijgewoond waar hij co-chair was. Ontzettend leuk! Een grote conferentiezaal had ik wel gezien (VN, EU) maar nu was hij ook compleet gevuld, en zat ik tegenover (wel in de verte, oke) super belangrijke ministers!

Maar het werk was wel pittig. De voorbereidingen gingen tussen ons als ambassade, Koeweit, het ministerie van Buitenlandse Zaken, en het ministerie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Zoveel betrokken partijen was erg ingewikkeld, vooral door de cultuurverschillen tussen Nederland en Koeweit die tot uiting kwamen. Maar dit vond ik tegelijkertijd heel erg leuk: als Nederlander wil je alles tot in detail weten. Als Koeweiti/Arabier: inshallah, op het moment zelf zal het wel goed komen. En dat komt het ook, maar dat is als Nederlander lastig aan te nemen als een staatssecretaris komt en je alles voorzien wilt hebben! Als je reist leer je cultuurverschillen kennen en er mee omgaan, maar er mee werken is weer een volgende stap heb ik geleerd. Maar het beviel goed! Uiteindelijk heb ik het draaiboek verzorgd, kamers voor bilaterale gesprekken geregeld, en wat andere contacten onderhouden.
Ben wel benieuwd wat mijn collega’s van mijn werk vonden, het ging zeker niet vlekkeloos, maar uiteindelijk was iedereen wel tevreden geloof ik. Net hadden we een afsluitende receptie, waar ook Maria van der Hoeven aanwezig was, en heb ik toch mooi met een wijntje kunnen proosten op de goede afloop.

Dus hier was ik de afgelopen tijd zo druk mee. Nu is het klaar, en ga ik een klein beetje rust nemen. Maar niet teveel, want vanaf nu staat mijn thesis/Bahrein weer op de planning! Binnenkort ga ik er echt heen (nog geen datum bekend). En ik begon vanmiddag toen ik terug kwam van het forum meteen al met een beetje inwerken op de consulaire afdeling, zodat ik daar ook ingezet kan worden als het druk wordt (vooral in mei/juni). Genoeg te doen dus! Maar nu eerst genieten van een welverdiende rustige avond, al zeg ik het zelf Wink

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.