Terug naar Studie

Stage/werk voor Tibet

Na het voltooien van mijn bachelor en een bestuursjaar was ik nog niet klaar voor een master. Ik wilde echt praktijkervaring opbouwen. Mijn twee grote passies, conflict en China, komen samen in één onderwerp: de onderdrukking van Tibet. In 2009 heb ik daarom een half jaar voor Campaign for Tibet gewerkt. Als office assistant draaide ik mee bij deze NGO en zag ik wat het is om voor een NGO te werken. Ik assisteerde de executive director, verrichte allerlei administratieve taken en deed een klein onderzoek naar de economische relatie tussen China en Nederland.

In februari 2010 vertrok ik voor een half jaar naar Dharamsala, India, om in een ontwikkelingsland te werken. Ik liep stage bij de Tibetan Women’s Association en maakte een boekje over de geschiedenis van de Tibetaanse vrouw, zowel in Tibet als in ballingschap. Ik ontdekte dat ik het ontzettend leuk vind om mezelf helemaal onder te dompelen in een andere cultuur, relaties op te bouwen met mensen aan de andere kant van de wereld, en mezelf er goed kan redden. Het werk zelf vond ik ook zeer boeiend omdat ik bijvoorbeeld mensen mocht interviewen die net gevlucht waren uit Tibet.

Na al het werk voor Tibet wilde ik de situatie ook met mijn eigen ogen zien, en ik ervaar mij als bevoorrecht dat ik dat kan, in tegenstelling tot al mijn Tibetaanse collega’s en vrienden voor wie dit niet meer mogelijk is. Vanuit India reisde ik via Nepal door naar Tibet, en besloot mijn reis met een week Peking om ook de Chinese kant te zien. Ontzettend indrukwekkend, ook omdat ik al vanaf mijn 15e gefascineerd was door de ontwikkeling en grote contrasten hierin van China.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.