Terug naar Nederlands

4/12 VIPs spreken Top toe

Dinsdag arriveerden de eerste ministers en staatshoofden. ‘s Middags werd het officiële deel van de onderhandelingen officieel geopend door Ban Ki-Moon, Z.H. De Emir van Qatar, en de president van UNFCCC (Christiana Figueres) en van COP18 (Al-Attiyah). Zij zorgden voor een positievere sfeer en geloven dat er daadwerkelijk resultaat kan worden bereikt:

Christiana Figueres verwees naar de Cigra tree, die verwerkt zit in de conferentielocatie. “Deze boom symboliseert solidariteit,  volharding, en vastberadenheid. Dit gebeurde vroeger, waar Arabieren vergaderden in de schaduw van deze boom. Laten we dit opnieuw doen op COP18, om met veel ambitie te werken”.

Ban Ki-Moon benadrukte het belang van het aanpakken van klimaatverandering, en riep de onderhandelaars dringend op om op de lange termijn te denken en handelen. “Your work is essential. We should take the long view and act accordingly.” Concreet noemde hij 5 punten om aan te werken op de top:
1. Vaststellen van een tweede termijn van het Kyoto protocol. Dat komt het dichtst bij een wettelijk akkoord.
2. Lange termijn denken in het financieren van klimaatverandering
3. Het Green Climate Fund en Climate Tech Center volledig effectief maken.
4. Zorgen dat overheden zich aan hun plannen houden
5. Overheden houden aan hun plan voor mitigatie en maximale opwarming van 2’.

Zelfs de emir van Koeweit was aanwezig. In dit land heb ik een half jaar gewoond. Toen is mij weinig duurzaams opgevallen (in tegenstelling!) maar hier vertelde de emir het volgende: “We support the UN in the fight against climate change effects. It benefits our people and humanity at large.” Wellicht zorgt zijn bezoek aan de Klimaattop voor meer bewustwording in Koeweit, zowel in beleid als bij de bevolking.

De emir van Qatar riep de ontwikkelde landen op om meer te doen aan klimaatverandering en sprak over de duurzame initiatieven die Qatar al kent. “Climate change has a hazardous impact on all aspects of life, in developing and developed countries. I want to call upon developed countries on international obligations. Qatar sets measurable goals to achieve this”.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.