Terug naar Nederlands

Klimaatvriendelijke top? (1)

Maandagochtend 08.00 uur Nederlandse tijd werd het startsein gegeven voor de 18e Conference of Parties (COP18) van de United Nations Conference on Climate Change (UNFCCC). Maite Nkoana-Mashabane, voorzitter van COP17, droeg het voorzitterschap ceremonieel over aan Z.H. Abdullah bin Hamad Al-Attiyah de plaatsvervangende premier van Qatar. Hierbij sprak zij over de kracht van multilaterale bijeenkomsten zoals de Klimaattop, door te verwijzen naar een Afrikaans gezegde: “If you want to walk fast, walk alone. If you want to walk far, walk together”. Ze benoemde de behaalde successen in Durban vorig jaar, waarvan het klimaatfonds misschien wel de belangrijkste is. Dit fonds werd in 2011 ingesteld en heeft als doel gesteld om in 2020 $100 miljard per jaar te kunnen besteden aan klimaatverandering. Dit succes werd later ook door de deelnemende landen geprezen. Tenslotte noemde Nkoana-Mashabane dat het ieders verantwoordelijkheid is om iets te doen aan klimaatverandering en niet alleen van de voorzitter of de conferentie. Actie is nodig, van iedereen. Dit zijn we verschuldigd aan onze bevolking en kinderen. Ze wenste de nieuwe voorzitter en de delegaties veel succes en sloot af met de slogan “Count me in!” het motto van COP18.
De nieuwe voorzitter sprak van een historische conferentie omdat er voor het eerst zeven teams tegelijk vergaderen. Volgens de plv. premier is klimaatverandering een gezamenlijke uitdaging voor de mensheid en zijn de komende dagen een ‘gouden kans’. Het doel is voornamelijk om een tweede termijn voor Kyoto af te spreken. In eenheid ligt kracht, dus laten we samen dit doel nastreven, aldus Al-Attiyah.

Christiana Figeures, executive secretary van UNFCCC, dankte Qatar voor de organisatie. Het is de eerste keer dat een klimaattop in de Golfregio plaatsvindt, en dat is zeker uniek gezien de geopolitieke locatie volgens Fuegerres. Het is volgens haar de perfecte kans voor Qatar om te laten zien hoe het land zijn kwetsbare positie wat betreft voedsel en water probeert te veranderen en om energie van meer duurzame bronnen te gebruiken. Ze hoopt dat de top inclusief, open verloopt.

Vervolgens mochten groepen van landen hun woord doen. De overeenkomsten vielen hierbij op: elk land lijkt een vervolg op Kyoto te willen met scherpe afspraken. We gaan in de loop van deze top zien hoe de invulling van deze afspraken plaats zal vinden!

Klimaatvriendelijke top?
Het idee lijkt erg vreemd: minimaal 10.000 mensen de wereld over laten vliegen, hierbij ontzettend veel CO2 uit laten stoten, om af te spreken hoe we onze CO2 uitstoot kunnen beperken. Dit keer wordt er echter op de top veel aandacht besteed aan het organiseren van een top die in zichzelf al duurzaam is. Het gebouw stond er al (stamt uit 1995) en is klimaatneutraal. Deelnemers worden per bus afgezet bij de conferentie en het eten is in ieder geval “biodegradable” verpakt. Bovendien is het een “Paper Smart” conferentie waar als het goed is weinig tot geen papier wordt gebruikt. Er is dan ook overal wifi, en er zijn oplaadpunten voor elk gewenst snoertje. Erg goed geregeld natuurlijk. Toch hou ik mijn twijfels. Zoveel vliegen, dan moeten de resultaten wel heel goed zijn! Bovendien verbouwt Qatar nauwelijks zelf eten, dus moet dat ook ingevlogen/verscheept/vervoerd worden. Hopelijk maken de resultaten de extra vervuiling goed. Na afloop zal er ook een rapport verschijnen over de uitstoot van de top. Ik hou het in de gaten!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.